Загальні висновки дослідження споживання харчових продуктів 2018-2019 року у дорослих та дітей.

Висновок 1. Актуальне харчування дітей та дорослих людей в Україні є незбалансованим з низьким рівнем споживання натуральних харчових продуктів, які мають доведену користь для здоров’я – овочів, фруктів та ягід, бобових, горіхів, риби та молочних продуктів.

Висновок 2. Діти різних вікових груп та дорослі вживають забагато борошняних виробів, картоплі, насичених жирів та цукру, що сприяє набору зайвої ваги із зростанням ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, атеросклеротичних уражень серцево-судинної системи та раку.

Висновок 3. Вперше визначений об’єктивний рівень вживання солі – він значно перевищує рекомендований, починаючи з раннього дитячого віку, що обумовлює прихильність до солоних страв протягом життя. Дорослі чоловіки споживають більше ніж вдвічі більше, а жінки майже вдвічі більше рекомендованих 5 грамів, що зумовлює збільшення кров’яного тиску та ризику пов’язаних з ним інфарктів та інсультів.

Висновок 4. Неоптимальні рівні споживання натуральних продуктів (овочів, фруктів та ягід, горіхів та насіння, риби, молочних продуктів) зумовлюють дефіцити важливих мінералів (кальцію у дітей та дорослих, магнію – у дорослих) та вітамінів (А, С, Е – у дорослих та вітаміну Е у дітей). Нестача цих важливих харчових речовин погіршує стан здоров’я та якість життя українців.

Висновок 5. Харчування є головним постійним фактором впливу на здоров’я дітей та дорослих. Збалансоване здорове харчування утримує ризик захворювань на мінімально можливому рівні. Вже сьогодні ефективні інформаційні, освітні та законодавчі програми та інтервенції мають бути створені та реалізовані для усунення недоліків у харчуванні українців різного віку.

До всіх статей