Все, що треба знати про рідину:
вода, кава, чай та алкоголь

Достатнє споживання рідини — одна з обов’язкових умов для забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Вона незамінна для функціонування багатьох органів, а також для регулювання температури тіла. Індивідуальні особливості, рівень фізичної активності та температура навколишнього середовища впливають на потребу в рідині. Денна норма для людини – 4% від її маси тіла. Так, доросла людина вагою 70-75 кг у середньому потребує 2800–3000 мл рідини. Вода, кава й чай мають бути її основним джерелом. Слід споживати безпечну воду, яка не має солоного, кислого або іншого смаку. Мінеральна вода може містити надмірну кількість певних мінеральних речовин, наприклад, натрію.

Людина може задовольняти власну потребу в рідині, споживаючи лише воду. Але існують і інші джерела рідини — рідкі страви, харчові продукти та напої. Кава та чай також відносяться до корисних напоїв. Обмеження по їх вживанню стосуються людей із чутливістю до кофеїну. Рекомендується не вживати понад 400 мг кофеїну на день, тобто, не більше 3-х чашок міцної кави та 2-х чашок чаю. Каву та чай недоцільно споживати разом з їжею, оскільки вони можуть погіршувати всмоктування певних харчових речовин, серед яких залізо та кальцій.

Звертайте увагу на калорійність рідини. Споживання таких напоїв варто обмежити, особливо людям з надмірною вагою або схильним до неї.

Обмежуйте споживання алкогольних напоїв, оскільки безпечного рівня їх уживання не існує. Будь-яка кількість алкоголю підвищує ризик небезпечних для здоров’я наслідків, як-от: травм від насильства й нещасних випадків, захворювань органів травлення, раку тощо. Якщо людина все ж таки споживає алкоголь, варто обмежити його вживання двома порціями для чоловіків та однією — для жінок. Одна порція відповідає 30 мл горілки, 100 мл вина або 300 мл пива. Варто пам’ятати: що менше людина споживає алкогольних напоїв, то ліпше для її здоров’я.

До всіх статей