Харчова безпека: яких правил варто дотримуватися?

Харчова безпека — це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. Правила харчової безпеки містять усі етапи поводження з їжею до її споживання, зокрема дотримання чистоти, вибір тільки якісних і безпечних продуктів, належні умови їх транспортування, зберігання й приготування.

Для захисту від кишкових інфекцій і запобігання харчовим отруєнням Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки.

Перший принцип: дотримуйтеся чистоти

  • Мийте руки перед приготуванням їжі.
  • Мийте руки після відвідування вбиральні.
  • Мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують для приготування їжі.
  • Убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.

Другий принцип: відокремлюйте сире від готового

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі.
  • Для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки.
  • Зберігайте продукти в закритому посуді.
  • Не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.

Третій принцип: ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти

  • Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти.
  • Обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння.
  • У приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим.
  • Використовуйте термометр під час приготування їжі.
  • Ретельно підігрівайте готові страви.

Четвертий принцип: зберігайте харчові продукти за безпечної температури

  • Не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години.
  • Охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5 °C або нижче).
  • Тримайте готові страви гарячими (понад 60 °C) аж до подавання на стіл.
  • Не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику.
  • Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

П’ятий принцип: обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти

  • Використовуйте чисту воду або очищену.
  • Обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.
  • Ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими.
  • Не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.
До всіх статей